Arhive lunare: iunie 2015

Tratament Depresie

Tratamentul medicamentos pentru depresie se recomanda doar in cazurile foarte grave, atunci cand pacientul nu poate coopera absolut deloc cu un psihoterapeut, dupa luarea tratamentului se poate incepe deci psihoterapia, pentru rezolvarea problemei pe termen lung  [se lucreaza si pe „cauza”, nu doar pe „efect” , pentru evitarea recaderii in depresie imediat dupa incetarea tratamentului medicamentos].

Exista diferite tipuri de psihoterapie folosite in tratarea depresiei in functie de evolutia starii depresive. Trebuie retinut ca nu este atat de importanta metoda / scoala de formare a psihoterapeutului, cat cooperarea clientului pentru schimbarea starii in care se afla .

Psihoterapia sistemica (de familie) are ca principiu de baza a vedea persoana asa cum este ea, tinand cont de o multitudine de lucruri care o pot influenta permanent…de la relatia cu parintii, relatia cu partenerul de viata si chiar mediul profesional sau orice alt mediu cu care ia contact. Este vorba mai exact de principiul circularitatii, astfel ca nu doar actiunea mea [sa o numim A] determina un raspuns de tip B, ci putem vorbi de o serie de tipare comportamentale intretinute permanent (de membrii unei familii dar nu numai), tipare care nu ii permit individului sa depaseasca starea sa neplacuta.

Psihoterapia comportamentala este metoda psihoterapeutica bazata pe legile si principiile invatarii, indeosebi acelea ale conditionarii, cu scopul de a inlocui atitudinile neadecvate cu altele, mai bine adaptate.

Psihoterapia cognitiva are ca principiu de baza faptul ca informatia externa este filtrata prin prisma schemelor cognitive de natura inconstienta ale subiectului, scheme care ii structureaza acestuia conceptia despre lume. Aceste scheme cognitive sunt practic sistemele de credinte si atitudini care formeaza stilul personal de evaluare a realitatii specifice subiectului. Acest sistem de credinte si atitudini s-a dezvoltat in copilarie in functie de interactiunile cu figurile parentale si de psihotraumele suferite.Sarcina psihoterapiei este de a capata acces la aceste scheme cognitive in vederea modificarii lor, abordand problema pacientului ca pe o problema ce trebuie rezolvata.

In cazul tratamentului depresiei, tratamentul se realizeaza in trei etape: 1) rezolvarea inactivitatii pacientului prin intermediul unor tehnici comportamentale; 2) sprijinirea pacientului sa identifice gandurile negative automate care stau la baza starilor depresive, si modificarea acestora; 3) descoperirea si modificarea schemelor cognitive, care produc declansarea gandurilor automate.

Cauzele depresiei

depresieDepresia este definita in general ca scaderea pana la prabusire a dispozitiei bazale, cu caracter pasager sau durabil, cu actualizarea trairilor neplacute, triste si amenintatoare. Dictionarul de psihiatrie si psihopatologie medicala defineste depresia ca “maladia mentala caracterizata printr-o modificare profunda starii timice, a dispozitiei, in sensul tristetii, al suferintei morale si incetinirii psihomotorii.”

Asociindu-se in general cu anxietate, depresia intretine la pacient o impresie dureroasa de neputinta globala, de fatalitate, antrenand uneori ruminatii obsesive pe tema culpabilitatii, a autodeprecierii, a pierderii demnitatii, putand conduce la ganduri suicidare si, uneori chiar la sinucidere.   Depresia este o stare sufleteasca patologica, o tulburare emotionala in care tristetea persistenta se asociaza cu neliniste, descurajare, mahnire, scaderea stimei de sine etc.

Depresia este o afectiune la declansarea careia par a concura mai multi factori etiologici: factori genetici (istoric familial posibil pozitiv), alte afectiuni medicale (cum ar fi o infectie virala), anumite medicamente, modificari hormonale (premenstruale sau postpartum), droguri, alcoolul si alte tulburari psihice.

Anumite conditii de viata (cum ar fi stresul extrem sau un necaz deosebit) pot declansa o depresia sau pot impiedica recuperarea dupa un episod depresiv.

Rolul stresului in declansarea unei depresii: „Fenomenul „stres” a devenit una din problemele stringente ale omului modern”.
Tulburarile asociate cu stresul (inclusiv depresia si anxietatea) au o foarte mare raspandire in societatea occidentala.” Cifrele sunt alarmante: in privinta mortalitatii s-a constatat ca stresul este un factor de risc mai grav decat tutunul.
Asupra stresului putem actiona prin modificarea obisnuintelor emotionale, modificarea obisnuintelor de gandire, fiind pozitivi, prin a invata sa ne administram timpul in mod corect, sa ne controlam dificultatile, prin adoptarea unei bune igiene de viata si a unei filosofii de viata.

Exista persoane la care depresia apare chiar in conditii optime de viata. Desi cauzele precise ale depresiei majore nu sunt inca bine cunoscute, cercetatorii considera ca boala ar avea ca substrat si o perturbare la nivelul neurotransmitatorilor cerebrali (substante chimice care moduleaza dispozitia). Se considera ca neurotransmitatorii implicati in modularea dispozitiei sunt : serotonina, norepinefrina si posibil dopamina.