Cauzele depresiei

depresieDepresia este definita in general ca scaderea pana la prabusire a dispozitiei bazale, cu caracter pasager sau durabil, cu actualizarea trairilor neplacute, triste si amenintatoare. Dictionarul de psihiatrie si psihopatologie medicala defineste depresia ca “maladia mentala caracterizata printr-o modificare profunda starii timice, a dispozitiei, in sensul tristetii, al suferintei morale si incetinirii psihomotorii.”

Asociindu-se in general cu anxietate, depresia intretine la pacient o impresie dureroasa de neputinta globala, de fatalitate, antrenand uneori ruminatii obsesive pe tema culpabilitatii, a autodeprecierii, a pierderii demnitatii, putand conduce la ganduri suicidare si, uneori chiar la sinucidere.   Depresia este o stare sufleteasca patologica, o tulburare emotionala in care tristetea persistenta se asociaza cu neliniste, descurajare, mahnire, scaderea stimei de sine etc.

Depresia este o afectiune la declansarea careia par a concura mai multi factori etiologici: factori genetici (istoric familial posibil pozitiv), alte afectiuni medicale (cum ar fi o infectie virala), anumite medicamente, modificari hormonale (premenstruale sau postpartum), droguri, alcoolul si alte tulburari psihice.

Anumite conditii de viata (cum ar fi stresul extrem sau un necaz deosebit) pot declansa o depresia sau pot impiedica recuperarea dupa un episod depresiv.

Rolul stresului in declansarea unei depresii: „Fenomenul „stres” a devenit una din problemele stringente ale omului modern”.
Tulburarile asociate cu stresul (inclusiv depresia si anxietatea) au o foarte mare raspandire in societatea occidentala.” Cifrele sunt alarmante: in privinta mortalitatii s-a constatat ca stresul este un factor de risc mai grav decat tutunul.
Asupra stresului putem actiona prin modificarea obisnuintelor emotionale, modificarea obisnuintelor de gandire, fiind pozitivi, prin a invata sa ne administram timpul in mod corect, sa ne controlam dificultatile, prin adoptarea unei bune igiene de viata si a unei filosofii de viata.

Exista persoane la care depresia apare chiar in conditii optime de viata. Desi cauzele precise ale depresiei majore nu sunt inca bine cunoscute, cercetatorii considera ca boala ar avea ca substrat si o perturbare la nivelul neurotransmitatorilor cerebrali (substante chimice care moduleaza dispozitia). Se considera ca neurotransmitatorii implicati in modularea dispozitiei sunt : serotonina, norepinefrina si posibil dopamina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *