Violenta domestica

Pentru a aborda cat mai bine acest subiect vast si pentru a va oferi cat mai multe informatii, va voi recomanda lectura unor carti ce trateaza atat violenta in cuplu cat si abuzul copiilor din familie.

Barbatii care urasc femeile si femeile care ii iubesc- Susan Forward si Joan Torres

O carte despre violenta domestica, bazata in special pe explicarea violentei psihologice si emotionale din cuplu, dedicata femeilor care au relatii disfunctionale care, culmea, au/ au avut un inceput foarte promitator alaturi de partenerii lor, alaturi de care si-au creat un scenariu romantic si multe asteptari.

Susan Forward, psihoterapeut de cuplu, a observat un tipar comportamental care se repeta in multe relatii care pornesc foarte romantic dar unde se pare ca, pe parcurs, barbatii se schimba din atenti, afectuosi, implicati in critici, manipulatori, gelosi etc. Ea a numit acst tip de barbat: misogin.

Veti gasi cazuri reale cu care va puteti identifica pentru a va clarifica mai bine daca va aflati intr-o astfel de relatie.

In prima parte a cartii se analizeaza pe larg personalitatea unui astfel de barbat (exemple clare: cum preiau barbatii controlul, cum ajung barbatii sa le urasca pe femei), iar a doua jumatate se discuta despre tipul de femei cu care acestia fac „pereche” buna si ce ar trebui ele sa faca concret daca se identifica intr-o astel de relatie (cum sa isi controleze furia resimtita, cum sa isi vindece ranile din trecut, cum sa stabileasca limite in relatia cu partenerul etc).

Desi o schimbare poate parea greoaie pentru o femeie care traieste de ani buni astfel de tensiuni in cuplu, autoarea incurajeaza cititoarele sa aiba speranta pentru ca solutii exista atat timp cat sunt persverente, fie ca vor sa ramana sau nu in acea relatie.

Desigur, daca singure nu reusesc pot [si chiar se recomanda] sa apeleze la un terapeut care sa le asculte, sa le inteleaga si sa le ofere strategii de a face fata situatiei in care se afla, pentru redobandirea stimei de sine si a succesului personal.

Parinti toxici- Susan Forward 

In aceasta carte veti descoperi ce inseamna un parinte perfectionist, dominator, manipulator sau violent fizic si cum un asfel de parinte reuseste sa isi „otraveasca” copilul incetul cu incetul prin cuvinte, atitudini, gesturi nepotrivite fata de propriul copil.

Urmarile acestor comportamente nepotrivite se resimt ulterior in viata copilului devenit adult, atat la nivelul relatiilor personale, de familie cat si profesionale.

Acesta va trebui sa isi inteleaga trecutul si sa se elibereze de tot ceea ce a „invatat” pana atunci, astfel incat sa aiba puterea sa traiasca frumos, fara frici si iesind din robia unui parinte care incearca sa ii controleze viata, fie ca prezenta activa in continuare in viata copilului adult, fie din umbra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *