Arhive lunare: mai 2015

Tratarea geloziei si a problemelor sexuale

Va propun sa discutam despre gelozie si posesivitate si despre cum grupul de dezvoltare personala si psihoterapia individuala sau de cuplu va poate ajuta sa va depasiti temerile.

De multe ori va intrebati daca gelozia este cu adevarat benefica vietii vostre. Sa analizam urmatoarele fatete: beneficiile pe care vi le aduce gelozia si dezavantajele ei. Oamenii gelosi tind sa fie considerati ca fiind implicati in relatie, insa depasirea unui anumit nivel de gelozie poate crea celuilalt un sentiment ca sunteti o persoana posesiva si agresiva si implicit ca ii limitati libertatea personala, moment in care partenerul /partenera se poate simti amenintat, lipsit de respect si evident ingradit, nicidecum iubit. Astfel riscati sa va distrugeti definitiv relatia de cuplu dar si respectul celor din jur atunci cand in afirmatiile emise nu mai tineti cont cine se afla in jurul vostru.

Tocmai am observat ca desi initial gelozia apare ca o implicare a celuilalt (ce poate fi luata initial drept dovada de iubire) , ea atrage multe sentimente negative, ajungand sa strice tot ceea ce partenerii au construit, poate ani intregi. De asemenea se intampla ca persoana ce sufera de gelozie sa nu aiba in realitate o baza pentru afirmatiile sale si sa isi distruga nefondat linistea personala si a relatiei ce ar fi putut continua frumos.

Se pare ca gelozia are multe cauze iar stabilirea acestora nu duce neaparat la imbunatatirea rezultatului. E bine totusi ca partenerul gelos sa realizeze ce anume din interiorul lui sau din insatisfactiile vietii cotidiene intretine si da putere acestui sentiment distrugator. Gelozia, ca multe alte manifestari, este o componenta invatata din viata sociala.

Omul nu se naste gelos , el permite geloziei sa intre o perioada in viata lui, gelozie pe care o cunoste de multe ori inca din primii ani de viata, ca mai apoi sa fie incurajat la scoala sa fie cat mai competitiv, unii copii putand deveni astfel invidiosi pe colegi. Mai tarziu observa in jur oameni care incearca inconstient sa atraga atentia sau sa obtina mai multe avantaje , mai ales putere in cuplu, prin posesivitatea crescuta si gasesc o solutie intr-un comportament nesanatos.

Gelozia poate fi vindecata individual sau in cuplu cu ajutorul consilierului sau si cu ajutorul unui grup (cum este cel de dezvoltare personala) in care intalnesti cu siguranta persoane ce iti inteleg suferinta si te accepta asa cum esti, ceea ce iti da enorma putere si incredere in tine si evident, cu ajutor psihoterapeutic , avand o motivatie minima pentru schimbare, pentru imbunatarirea relatiei de cuplu si a propriei vieti.

Deasemenea problemele aparute la nivel sexuale de cele mai multe ori au legatura cu calitatea relatiei de cuplu si gradul de conectare [sau deconectare] dintre parteneri. Cand apare neincrederea in partener[binenteles includem si neincrederea in sine aici] putem observa simptome diverse inclusiv la nivel sexual. Nu lasati lucrurile astea sa avanseze si vorbiti cu un consilier.

 

Programari: 0799 976 038