Dupa cum va puteti da seama inca din titlul cartii, autorul abordeaza un subiect foarte delicat pentru parintii ce se confrunta cu „toanele” unui copil incapatanat, ce poseda o vointa foarte puternica si o personalitate evidenta inca de mic copil.
Este vorba mai exact despre copiii sfidatori si nemultumiti care ii fac adesea pe parinti sa ajunga la capatul rabdarilor, intrebandu-se de multe ori cand copiii cresc, unde anume au gresit in educatia lor, mai ales ca se intampla sa primeasca un astfel de feedback si de la cunoscutii lor, de multi ori obositi/ enervati de energia debordanta a unui copil care nu se supune regulilor si are tendinta de a face totul „de dos”.
Autorul cartii „Copilul indararnit” are o perspectiva oarecum traditionalista asupra cresterii copiilor, venind cu contraargumente la metodele mai noi prin care se incearca din rasputeri cooperarea exagerata cu copilul, ajungandu-se de multe ori ca parintele sa nu mai aiba nicio autoritate, sa „se roage” efectiv de copil pentru a putea duce la bun sfarsit o sarcina sau pentru ca acesta sa nu aiba o criza de plans.
Premisa de la care porneste autorul este aceea ca acesti copii sunt neastamparati prin natura lor, inca de la nastere (sau din burtica chiar) mama putand intui cum copilul se revolta, protestand atat la prima baita cat si la urmatoarele activitati, spre deosebire de copiii care inca de mici te lasa cu impresia ca „nici nu ai copil mic in casa”. Tot ce are de facut parintele este sa inteleaga ca are un astfel de copil si sa il trateze ca atare, urmand tehnici specifice [descrise in carte] pentru a-i modela vointa.
Se incurajeaza parintii sa abordeze situatia de asa maniera incat copiii sa nu uite cine este parintele si cine ia decizia finala, asta neinsemnand ca nevoile copilului ar fi ignorate sau neglijate.
Se abordeaza deasemenea si subiecte precum: cresterea copiilor cu ADHD, pedeapsa corporala si problematica adolescentului rebel.
Interesanta ca si perspectiva, v-o recomand ca si contrabalans cu actualele idei si „sfaturi” moderne despre cresterea copiilor.