Parenting neconditionat- autor Alfie Kohn

Va recomand cu incredere aceasta carte utila dezvoltarii personale a dumneavoastra fie ca suntem deja parinti sau va doriti un copil in viitor si va promit ca de pe urma acestei carti vor beneficia indeosebii copiii din viata dumneavoastra.

Cartea este disponibila si online ,gratuit, printr-o simpla cautare pe internet dupa nume si autor.

Dupa cum se poate intelege inca din subtitlul cartii „De la recompense si pedepse la iubire si intelegere” , autorul ne propune o perspectiva moderna de a ne ajuta copiii sa creasca frumos, prin acceptare si colaborare, prin intelegere reciproca si nu apeland la conditionarile prin care vrand sa tinem in control situatia, impunem reguli peste reguli si riscam sa ne indepartam de copiii nostri.

Este si o provocare totodata sa iei decizia sa iti privesti copilul intr-un mod nou, diferit de cel transmis de-alungul generatiilor, mod prin care doar pentru simplul fapt ca esti parinte copilul trebuie sa execute ceea ce ii spui sa faca, fara sa aiba liber arbitru si sa isi exprime dorinta.

Pentru parintii ce isi doresc sa fie „sefi” in familie poate parea greu de acceptat faptul ca trebuie inteleasa nevoia copilului mai presus de orice insa daca doriti sa cresteti copii cu stima de sine ridicata, increzatori si independenti, aceasta este cheia. Colaborarea.

Uitati deci de tehnicile despre cum sa iti pui la punct copilul si astfel sa-l „disciplinezi” din teama de a nu te controla el pe tine, mizati mai degraba pe o relatie echitabila cu propriul copil, din care el sa poata intelege intr-un mod corect de ce este bine sau nu sa actioneze intr-un mod anume, pe cine ar putea rani daca actioneaza necorespunzator, ci nu-l faceti sa se simta obligat sa faca anumite lucruri care pentru el nu au o logica, doar pentru ca asa a zis mama/tata sau pentru ca in caz contrar este un copil rau si va fi pedepsit.

Alfie Kohn nu va ofera reguli „simple” de aplicat pe proprii vostri copii [cum fac cu usurinta alti autori], ci mai degraba va ofera o intelegere profunda a impactului urias pe care comportamentul vostru il are in dezvoltarea copiilor pe care ii cresteti .

Copiii invata foarte usor cum sa va faca pe plac pentru a obtine ce isi doresc insa nu acesta este scopul vostru caci comportamentul lor chiar si pozitiv este de moment daca este incurajat printr-o recompensa (imediat ce nu mai sunt observati se impotrivesc la ceea ce le pretineti) iar pe termen lung puteti risca sa va indepartati copiii daca nu le argumentati in mod corect ce impact au actiunile lor si nu cautati ca motivati sa vina din interiorul lor!

Renuntati pentru o perioada la conditionarile de pana acum, tratati-va copilul cu multa intelegere si iubire si acestea se va intoarce inzecit la voi.