Cele 5 limbaje ale iubirii- Gary Chapman

O extraordinara carte a lui Gary Chapman- consilier de cuplu, explica cum principala problema a cuplurilor consta in modul diferit de exprimare a afectiunii pe care fiecare partener il are, inca de mic copil.

El aduce astfel in discutie ca limbaje de iubire:

1 cuvintele incurajatoare

Este vorba aici de declaratiile directe si simple prin care aratam apreciere si sustinere celui /celei de langa noi. Cuvintele frumoase, chiar daca nu corespund limbajului de iubire al partenerului nici nu deranjeaza in vreun fel asa ca nu ai nimic de pierdut atunci cand spui multumesc ca te-ai gandit la mine / apreciez ca ti-ai facut timp sa mergem impreuna in oras/ iti sta atat de bine imbracat asa! Incercati sa spuneti mai des astfel de lucruri si veti observa puterea miraculoasa a cuvintelor placute!

2 timpul pe care il acordam celuilalt

Pentru cei ce au ca limbaj de iubire timpul acordat, atentia cu care partenerul ii trateaza este extrem de importanta. Deci nu este vorba doar de timpul fizic petrecut impreuna [pe care evident o astfel de persoana il apreciaza] ci indeosebi de disponibilitatea pentru partener. Asa ca timpul in care te uiti la televizor nu este apreciat de partenerul cu un astfel de limbaj de iubire, doar pentru ca te afli fizic acolo, asa cum nu este apreciat nici timpul petrecut la o intalnire cu niste prieteni daca comunicarea cu partenerul nu are loc in acest timp ci mai mult cu persoanele cu care serviti masa.

3 darurile pe care le oferim

Persoanele ce apreciaza darurile pun pret pe exprimarea materiala a iubirii, nefiind vorba de faptul ca isi doresc sa primeasca daruri scumpe ci mai degraba ca le face placere sa primeasca dovezi palpabile ale iubirii cum ar fi o floare, o carte preferata, lucruri cumparate/facute pentru ei nu neaparat cu ocazii speciale ci pentru a le arata ca nu au fost uitati/ nu sunt indiferenti pentru partener.

4 serviciile

Multe persoane se simt pretuite atunci cand partenerul face pentru ele lucruri simple precum: spalatul vaselor, dus gunoiul, ajutorul din gospodarie. Sunt lucruri ce ii fac pe unii oameni sa se simta importanti pentru partener.

5 mangaierile [exprimarea fizica]

Includem aici evident sarutul, tinutul de mana, imbratisarile si apropierea sexuala, modalitati prin care ii poti transmite partenerului emotia ce i-o porti.

Astfel, descoperind in primul rand limbajul tau de iubire ii poti exprima celuilalt ceea ce ai tu nevoie fiind pregatit sa ii poti oferi la randu-to ceea ce si el are nevoie astfel incat relatia voastra sa poata creste si asteptarile nerealiste sa ia sfarsit.

Daca inca nu stii care este limbajul partenerului tau gandeste-te ceea ce iti reproseaza cel mai des 🙂 Poate fi un indiciu util.